23 december 2013, Vrångö Kyrka
Två gånger är en tradition var det någon som sa, och därmed är julkonserter på Donsö väl att betrakta som en tradition. På Vrångö är det mer i stil med födsel och ohejdad vana, vilket skulle kunna var den utökade versionen av tradition. Liksom ultra, super extra allt-editionen av tradition. Anna försöker inför sittande publik räkna ut att årets upplaga var den fjärde i ordningen. Vilket inte är en lögn per se, men något av en osanning, själv föreslog jag att det kunde vara femte gången vilket inte heller det är att fara med sanning. Efter noggranna efterforskningar, räknande av årsringar, en mindre arkeologisk utgrävning och nyttjande av kol-14 teknologi konstaterar undertecknad (Ja, det är jag; Jennie) att det korrekta antalet julkonserter på Vrångö är fem – och en halv om vi räknar in en liten trevare i Missionskyrkan i tidernas begynnelse när VR knappt sett dagens ljus. Detta faktum innebär förstås också att vi blivit något äldre, tröttare och mer skumögda…och en del av oss kanske något klokare? (Mmm aaa)
Inför Donsöspelningen fick vi som bekant med oss Maria från Styrsö som förstärkning av sång och allmän trivsel. För att utöka skaran får vi dagen innan julafton extra, extra förstärkning av Marias äkta hälft Kristian. Magnus vägrar ju i vanlig ordning (trots löften om beskydd och enträgna böner från oss andra) att beträda helig mark runt jul, och vi har sedan länge (typ fem år) saknat slagverk på våra kyrkospelningar. Kristian hoppar in på cajun med kort varsel. Ja alltså han hoppar inte bokstavligen in på en cajun… han har den med sig – och är med och repar dagen innan för att sedan vara med på kvällen den 23:e. Så några gamla delar och några nya inlånade, det blir nästan som det där gamla filosofiska problemet som jag inte riktigt minns namnet på..Det där med ett skepp som en bit för bit byter ut alla delar på – och fråga är om det går att kalla det för samma skepp när alla delar slutligen är utbytta… nu är det ju inte riktigt så ännu… Enligt utsago kommer Ulrika och Ann-Sofie tillbaka alldeles snart och då blir det ju som det brukar.
Årets upplaga av jul konsert blev i alla fall ett tillfälle att tänka ganska mycket nytt, vilket var trevligt trots traditionella önskningar om traditionella traditioner på gammalt vanligt vis… Halleluja har vi ju räknat ut att den inte går att hoppa över, vi tror inte det skulle accepteras -och de gamla klassikerna som: jul, jul strålande jul och deck the halls får vara kvar – med några förflyttade och tillagda stämmor när vi tvingar Matts att sjunga stämsång. Anna satte tänderna i Carolas Himlen i min famn, och som vanligt blir det den flickan sätter tänderna i faktiskt förvandlat till guld. Jag sa på Donsö att julen blir på riktigt när Anna sjunger Pie Jesu’ och upprepar samma sak på Vrångö, och faktisk- läser jag några timmar senare en Facebook-status som med bestämdhet framhåller samma sak, hon är fantastisk! Dessutom har hon koll på allt och alla, lite som en bläckfisk. Alltså nu vet jag ju egentligen inte huruvida bläckfiskar har koll, men de har ofta många armar… ofta åtta -och de borde med lite organisationsförmåga kunna hinna med en hel del.
Julsånger har ofta ett mer specifikt budskap om värme och gemenskap, till skillnad mot t.ex hip-hop låtar som handlar om annat… eller rap-låtar som ofta handlar om sociala orättvisor, eller pop-låtar som handlar om tuggummi, ballonger och glitterpennor…. Jamen i alla fall…jullåtar innehåller ofta ord som frid, ljus, hopp, himlen, snön, vila, kärlek och mirakel. Och vem behöver inte det? I år bestämde vi oss för att Eurythmics gamla Miracle of love fick bli en julsång. Kärlekens mirakel säger Anna, men vill genast plocka bort Björn Ranelid ur ekvationen. För mig växte den där texten tills den bet där det kändes, och kommer alltid att förbli en jullåt.
Mikes juldikt var minst lika lång och rafflande som sist, men den sköt bredvid den utmaning som jag gav honom i november – det saknades nämligen två karaktärer i den där dikten…vi lägger också till Py Bäckmans Koppången också den med en berörande text med en bön om lite stillhet och ro. En annan bön vi flikade in i listan, kommer inte från någon Disneyfilm, heller inte från filmen prinsen av Egypten som jag råkade hävda på Donsö… Min bön , eller the prayer som den heter på engelska kommer från Warner Bros film the quest of Camelot och ingenting annat, jag ljög inte, jag visste inte bättre, men gör så gott jag kan – det gör jag alltid – ibland kan jag bra och ibland är jag kass, precis som alla andra. Ny bland julsångerna är också gamla greenslevesinspirerade What child is this, som på svenska skall heta något i stil med vem är barnet..eller vilken unge är det… jag vet inte så noga, har faktiskt inte hört den på svenska. Gammal vacker melodi blir som ny i alla fall med Mikes cembaloliknande (eller vad det nu var) ljud. Efter stående ovationer och ett snabbt ihopplock får alla bråttom åt var sitt håll… Martin lämnar som julklapp att vi slipper bära över sakerna till replokalen och släpper ut oss i regn och rusk - uppesittarkväll för en del, andra har inte hunnit med att fixa alla de där måstena så det blir mer uppespringarkväll..julefrid kan se så olika ut.